top of page

Το “Κοντσέρτο για Πιάνο & Βωβό Κινηματογράφο” με τον πιανίστα Γιώργο Σαλτάρη


Ο Δήμος Χανίων η ΚΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων παρουσιάζουν το Κοντσέρτο για Πιάνο & Βωβό Κινηματογράφο με τον πιανίστα Γιώργο Σαλτάρη

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017 , 9:30 μμ

Δημοτικός Κινηματογράφος Κήπος

Διοργάνωση : Δήμος Χανίων, ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ

Παραγωγή : Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Επιμέλεια video : Βίκη Αρβελάκη

Είσοδος : 5 €Άνεργοι, παιδιά, άνω των 65, ΑΜΕΑ : ΔΩΡΕΑΝ

Την Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017 στις 9:30 μμ ο Δήμος Χανίων και η ΚΕΠΕΔΗΧ ΚΑΜ και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων παρουσιάζουν στον Δημοτικό Κινηματογράφο Κήπο Χανίων το διακεκρ ιμένο σολίστ και συνθέτη Γιώργο Σαλτάρη στο έργο «Κοντσέρτο για πιάνο και βωβό κινηματογράφο». Ένα ταξίδι στην 7η Τέχνη των δεκαετιών του 1920 & 1930, την εποχή που η μουσική δεν έπαιζε απλά συνοδευτικό αλλά πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη μιας κινηματογραφικής ταινίας, καθώς -ελλείψει ομιλούντος διαλόγου- σε κάθε προβολή υπήρχαν επί σκηνής επαγγελματίες μουσικοί –από έναν πιανίστα ή οργανίστα μέχρι μικρά μουσικά σύνολα ακόμα και ολόκληρες συμφωνικές ορχήστρες- που εκτελούσαν ζωντανά το soundtrack του φιλμ καθ’ όλη τη διάρκεια της προβολής του.

Αναβιώνοντας λοιπόν εκείνη την εποχή, ο Γιώργος Σαλτάρης θα ερμηνεύσει επί σκηνής το Κοντσέρτο του, επενδύοντας με ένα πιάνο αποσπάσματα από 4 κλασικές ταινίες του βουβού κινηματογράφου, που θα προβάλλονται παράλληλα στη μεγάλη οθόνη. Εγχείρημα πρωτότυπο και συνάμα άκρως απαιτητικό. «Πέρα από την άριστη πιανιστική τεχνική, που σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, οι βασικές προκλήσεις του συγκεκριμένου πρότζεκτ είναι δύο: η πρώτη είναι η άντληση πρωτότυπων μουσικών θεμάτων διάρκειας περίπου 75 λεπτών, όσο δηλαδή και η συνολική διάρκεια των αποσπασμάτων, τη στιγμή που σε μια σύγχρονη ταινία –πλην του μιούζικαλ- ο συνολικός χρόνος που ακούγεται μουσική είναι χοντρικά 15-20 λεπτά», δηλώνει ο ίδιος ο σολίστ και συνθέτης.

«Η δεύτερη πρόκληση έγκειται στον απόλυτο συγχρονισμό μουσικής και εικόνας. Ενώ το οπτικό υλικό είναι έτοιμο a priori, η μουσική ερμηνεύεται επί τόπου. Θα λέγαμε ότι η εικόνα παίζει το ρόλο ενός μαέστρου, που δίνει αυστηρά το tempo στην ορχήστρα –εν προκειμένω το πιάνο. Με δεδομένη την έντονη κινησιολογία και την υπερβολή στην εκφραστικότητα των ηθοποιών που λαμβάνει χώρα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, ο στόχος για τον σολίστ είναι να μην χαθεί η στιγμή».

Ο Γιώργος Σαλτάρης επέλεξε για το Κοντσέρτο του 4 ταινίες-σταθμούς στην Ιστορία του Παγκόσμιου Κινηματογράφου: Το εμβληματικό φιλμ επιστημονικής φαντασίας “Μετρόπολις” (1927) του Φριτς Λανγκ, μια φουτουριστική δυστοπία μιας πόλης που χωρίζεται στην ελίτ των αρχόντων, που ζει ανέμελα στο ανώτερο επίπεδο, και τους εργάτες, κινητήριο δύναμη της Μητρόπολης, που όμως ζουν υπογείως, σκλάβοι των μηχανών και της αριστοκρατίας.

Παρεμφερές όσο και επίκαιρο είναι και το θέμα της ευφυέστατης κωμωδίας του Τσάρλι Τσάπλιν “Μοντέρνοι καιροί” (1936), που πραγματεύεται την απεγνωσμένη εύρεση εργασίας σε μια κοινωνία με τεράστια ανεργία της οποίας οι πολίτες βρίσκονται σε οικτρή οικονομική κατάσταση, με ειρωνικές αναφορές στην έντονη βιομηχανοποίηση και την επιρροή που αυτή ασκεί στις συνθήκες εργασίας.

Ακολουθεί το ψυχολογικό θρίλερ/τρόμου “Το Εργαστήριο του Δόκτορος Καλιγκάρι” (1920) του Ρόμπερτ Βίνε, έργο-ορόσημο του κινήματος του γερμανικού εξπρεσιονισμού, με τα γωνιώδη και παραμορφωμένα σκηνικά, τον αλλόκοτο φωτισμό με την έντονη φωτοσκίαση και βέβαια το ιδιοφυές σενάριο με το απροσδόκητο φινάλε.

Τέλος, η αριστουργηματική ρομαντική κομεντί του Τσάρλι Τσάπλιν, “Τα Φώτα της Πόλης” (1931), μια από τις πιο συγκινητικές και ανθρώπινες ταινίες στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά, με θέμα την αυταπάρνηση και την ανιδιοτελή αγάπη προς τον αδύναμο συνάνθρωπο.

Τέσσερα διαμάντια της 7ης Τέχνης συνομιλούν με ένα πιάνο επί σκηνής, σε ένα μαγικό ταξίδι στην εποχή του Βωβού Κινηματογράφου.

Το «Κοντσέρτο για πιάνο και βωβό κινηματογράφο» αποτελεί παραγωγή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival.


Comments


Social Media

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Google+ Social Icon
bottom of page